Noisette Tarte aux Figues Fraîche

1007070015blog

L’estiu és meravellós…
Si no fos per la calor…
Però fins hi tot té encant aquesta calor: pots banyar-te a les basses, berenar al mas sota l'ombra d’una figuera,o  fer migdiada sota un avellaner…


1007080004blog

I en aquest cas, vam anar a berenar al “Mas de l’avi”.  Allí no només erem nosaltres els que trobavem la reconfortant frescor  de l’espessa vegetació…


1007080007


Les figueres són com els baobabs. Són uns arbres que per mi tenen un atractiu especial. Són arbres que els trobo molt exòtics.
La figuera la trobo preciosa a l’estiu amb les seves magnífiques verdes fulles, i a l’hivern quant queda despullada deixant al descobert tota aquesta robusta arquitectura.
No m’estranya que l’il·lustre Antoni Gaudí s’inspirés en el que veia per aquestes boniques contrades. A mi també m’inspiren, però a crear pastissos!
D’altres contrades no tenen tanta fortuna com nosaltres. Per exemple recordo a una zona d’Argentina propera a Brasil en que dins de l’exuberant vegetació tropical i animalons variats, destacaven unes figueres repletes de figues intactes. Vam preguntar com podia ser que ni les formigues s’hi acostessin… bé, resulta que el seu fruit és verinós!


DSC00628blog


De fet a casa meva sempre he sentit la llegenda de que no es pot fer mai migdiada sota una figuera… no ho entenc, perquè amb el grans que són les fulles fan tant bona ombra! Mites, llegendes… qui sap?
Doncs aquesta setmana la Rosa va tornar a comparèixer a casa amb una magnífica cistella de figues. I és que aquestes figues feien tant de goig… que vaig començar a rumiar el que faria aquesta setmana, i la meva mare fullejant receptes hem va donar la idea de fer “Noisette Tarte aux Figues Fraîche”.


1007040002blog




1007040004blog


El diumenge passat, coincidint amb el dia de la Festa Major de Saifores,  va fer anys una de les meves tietes, la Pili.
I és que sóc molt afortunada, perquè tinc dues tietes que es diuen Pilar: la Pili i la Pilin.
Per tant aquest bloc d’avui el dedico a les dues. A una perquè va fer anys i a l’altre per haver-nos invitat a berenar. Bé, no només per això… les dues són fantàstiques, m’aporten sobretot molta tendresa i amor! Me les estimo molt!
Us recomano tenir dues tietes Pili!!!


1007040005blog


A part de les magnífiques figues recent collides també tinc a l’abast un petit tresor: les avellanes!
Però les avellanes estan de mala sort al nostre país. Es veu que hi ha interessos en comprar avellanes de fora: petites i poc gustoses… perquè mireu quines avellanes més fantàstiques:



1007070007blog


Per si no ho sabíeu el preu de les avellanes es fixa a la llotja de Reus. De debò, en la vostra vida haureu tastat un producte de qualitat tant excepcional. Busqueu avellanes DOP de Reus!!!
Bé passem a fer la recepta:


INGREDIENTS:
Per a fer la massa:
- 100 grams de farina
- 100 grams d’avellanes
- 100 grams de mantega a daus i freda
- 1 rovell d’ou a Tª ambient
- 50 grams de sucre glacé
Per a fer el farcit:
- 3 ous a Tª ambient
- 2 rovells a Tª ambient
- 125 grams de sucre
- 1 culleradeta d’extracte de vainilla
- 200 grams de iogurt
- 30 grams de maicena
- 30 grams de farina
- 5 figues netes, pelades i en rodanxes.



1007040003blog



1007040006blog



1007040008blog


Aquesta recepta està adaptada d’un postre del llibre “La cocina de los postres” de l’editorial Blume.


ELABORACIÓ DE LA MASSA AMB LA THERMOMIX:

1) Picar les avellanes: 10 segons a velocitat progressiva 5-7.
2) Afegir al vas on hi ha les avellanes triturades i tamisar: 30 segons a velocitat 3.
3) En el mateix vas afegir-hi la mantega, el sucre i el rovell. 20 segons a velocitat 6.
* Per preparar la massa de manera convencional posarem tots els ingredients dins d’un bol i treballarem amb els dits fins que tots els ingredients s’hagin incorporat. Seguir amb el pas 4. També es pot elaborar amb un batedor amb varetes.
4) La massa haurà quedat com a galeta esmicolada. Preparem damunt del taulell un tros de paper film i l’aboquem al damunt. Li donem a la massa forma de bola i l’emboliquem bé amb el paper film. La guardem 15 minuts mínim al congelador.
5) Enfarinar la superfície del taulell i abocar-hi la bola que haurem tret del congelador. L’estirem una mica amb el canell, i després l’estirem amb un corró a uns gruix de 2-3mm.
6) Untem amb mantega un motlle, excepte les vores que les mullarem amb aigua perquè la massa s’hi quedi ben adherida. Amb l’ajut del corró repleguem la massa i folrem un motlle per “tartes”. Passem el corró per damunt del motlle per retirar l’excés de massa.
7)La base del motlle el punxem amb una forquilla per evitar que bufi i s’aixequi durant el procés de cocció.  Deixar el motlle amb la massa reposar a la nevera uns 15 minuts.
8) Pre-escalfar el forn a 180º dalt i baix. Mentrestant elaborem el farcit.

1007070011blog




ELABORACIÓ DEL FARCIT:
1) Batre els ous, rovells, sucre i vainilla 10 segons a velocitat 4.
2) Afegir el iogurt i la resta d’ingredients: 10 segons a velocitat 4.
* Per elaborar el farcit podem fer-ho abocant els ingredients en un bol i batre amb una forquilla o bé amb un batedor amb varetes.
3) Mentre esperem que el forn arribi a la temperatura indicada: netegem sota raig d’aigua la pell de les figues, les sequem, les tallem a rodanxes i retirem la pell.
4) Retirar el motlle de la nevera i abocar-hi el farcit. Al damunt posar-hi les figues.
5) Coure uns 20 minuts o fins que el farciment quedi quallat.
6) Retirar del forn i deixar-lo refredar sense desemmotllar. Un cop s’hagi refredat ja es pot desemmotllar i empolvorarem pel damunt avellanes trossejades.

Essent estiu he guardat el pastís a la nevera, tot i que el farcit està ben cuit, portant ous, crec que no està mal pensat.


1007040010blog


I aquest és el resultat final:


1007070012blog



Ara que ja tenim la feina feta, podem aprofitar per anar a fer migdiada sota els avellaners…


DSC00812blog
  

The end



2 comentaris:

  1. Jo també vull venir al mas a berenar!!!!
    Espero amb delit el de la propera setmana.
    MªGlòria Rovira

    ResponElimina
  2. M'alegro que t'agradi el meu blog i que ja esperis que arribi la pròxima setmana per veure el que hauré fet.
    Un dia ja t'invitaré personalment a berenar!
    Però hauràs de portar gana! ja-ja-ja!
    MGlòria de Gourmenderies

    ResponElimina

Moltes gràcies per la vostra visita a Gourmenderies,
Mglòria