Gelat de Figues Fresques


DSCF5964blog


Les bones figues han arribat al final de l’estiu.
Dic bones figues perquè són aquelles que a mi m’agraden: les de pell fosca i que per dins tenen aquell color vermellós tant intens.
L’elaboració d’aquesta recepta de gelat és molt senzilla, perquè primerament es tracta de preparar una senzilla confitura de figues, que després cal triturar. Un cop freda hi afegim la nata i un cop congelat ja tenim aquest exòtic gelat!
Seguint aquest mateix procediment imagino un gelat amb moltes altres fruites!
La recepta està extreta d’un llibre que considero meravellós: The Perfect Scoop d’en David Lebovitz. És un llibre escrit amb anglés però que totes les explicacions són prou clares, amb una introducció parlant d’ingredients i aparells per fer gelats per -aquí ve el més important i interessant del llibre- PER FER A CASA!
L’únic consell que es us dono és reduir bastant la quantitat de sucre que porta la recepta, perquè pel meu paladar és excessivament dolç donat que les figues és una de les fruites més dolces juntament amb el raïm (cada vegada que veig raïm m’és inevitable pensar amb l’autora del blog de Tartas Provocativas, la trobo a faltar, i això que sóc amant del Penedés, i ara cada cop més del Priorat).


DSCF5968blog


INGREDIENTS
- 1 Kg de figues fresques (millor si són ecològiques)
- 125 ml d’aigua
- 1 llimona preferiblement ecològica
- 150 grams de sucre (jo reduiria la quantitat de sucre fins a un total de 80 o 90 grams)
- 250 ml de nata
- 1/2 culleradeta de suc de llimona recent expremut (una altra opció en comptes de reduir la quantitat de sucre és posar més suc de llimona)
- la ratlladura d’una llimona


ELABORACIÓ de la CONFITURA de figues de MANERA TRADICIONAL 
  1. Netejar i secar les figues. Retirar el peduncle. Trossejar les figues.
  2. Posar les figues, l’aigua i la ratlladura de llimona dins un cassó de mida mitjana (d’uns 4 litres de capacitat). Tapar i deixar coure a foc mitjà, remenant ocasionalment durant uns 10 minuts o fins que les figues són tendres.

    DSCF5960BLOG


    3. Retirar del foc i afegir el sucre. Tornar a posar al foc i remanar freqüentment fins que agafi textura de confitura.
    4. Deixar refredar completament a temperatura ambient.
    5. Afegir el suc de llimona i la nata. Tastar per comprovar el punt de dolçor.



    ELABORACIÓ de la CONFITURA de figues amb la THERMOMIX
    1. Netejar i secar les figues. Retirar el peduncle.
    2. Posar a dins del vas: les figues, l’aigua i la ratlladura de llimona. Programar: 4 segons a velocitat 4.
    3. Afegir el sucre i programar: 30 minuts a 100º velocitat 2.
    4. Deixar refredar completament a temperatura ambient.
    5. Quant ja estigui fred afegir el suc de llimona i la nata i programar: 30 segons a velocitat 3 o fins que quedi homogeni.

    DSCF5963blog



    ELABORACIÓ del GELAT de MANERA TRADICIONAL:
    1. Posar el gelat dins d’un recipient- en David Lebovitz recomana que sigui quadrat o rectangular per aprofitar millor l’espai del congelador- i guardar-lo al congelador.
    2. Quant faci 1 hora que és al congelador,  treure el recipient i remenar bé. El millor és batre amb una batedora.
    3. Aquest procediment s’haurà de realitzar durant 4 o 6 vegades més cada hora. Sí que potser és pesat, però d’aquesta manera al remenar es trenquen els cristalls de gel i el gelat resulta cremós.
    4. Abans de servir retirar el recipient del congelador durant 10 minuts: el servirem millor, i el degustarem amb el punt óptim de textura.

      DSCF5970blog



      ELABORACIO del GELAT amb la GELADERA DE LA KITCHEN AID
      1. Durant un mínim de 15 hores prèvies haurem posat el recipient de la geladora a dins del congelador.
      2. Muntar el dispositiu acoblant les peces de la geladera.
      3. És molt important que primerament posem la geladera de la kitchen aid a velocitat 1, abans d’abocar el preparat de gelat.
      4. Abocar la pasta per convertir en gelat.
      5. Deixar en funcionament la kitchen Aid durant uns 20 minuts o fins que agafi consistència de gelat (hem de tenir en compte que no quedarà del tot gelat).






      6.  Passats els 20 minuts retirarem el gelat escurant bé les vores de la geladera amb una espàtula de goma i ho guardarem dins un recipient al congelador perquè acabi d’agafar la textura final.
      7. Abans de servir retirar el recipient del congelador durant 10 minuts: el servirem millor, i el degustarem amb el punt óptim de textura.


      DSCF5965blog



      DSCF5971blog 
      Encara que aquests dies hagi començat a fer fred i vinguin de gust altres coses com les que ens presenta la meva amiga Puri a Cooking Lovers -un blog que us invito a conèixer i no perdre de vista- potser encara sou a temps de còrrer i comprar les últimes figues. Les meves procedeixen de la Coia, que ven cistelles de verdura ecològica “Lo rebordonit”. 


      Collage gelat figues blog



      Us invito a que deixeu els vostres comentaris i les vostres valoracions al peu d’aquesta publicació.


      ShabbyBlogsDividerD

      Cap comentari:

      Publica un comentari a l'entrada

      Moltes gràcies per la vostra visita a Gourmenderies,
      Mglòria